Om Norrbottenspets

Viktiga datum

25 Aug

Ett heligt datum för alla som jagar fågel, 25 augusti är premiärdagen, jakten pågår till 31 januari

1:a

1:a måndagen i september startar alltid älgjakten, då blir det lite krångligare att jaga fågel.

25 sep

25 september till den 10 oktober är det brunstuppehåll för älgjakten då passar fågeljägarna på att jaga allt de kan.

Film Trädskällarjakt med Norrbottenspets

Norrbottenspets

Norrbottenspetsen används idag precis som finskspetsen främst som skällande fågelhund, där hunden ställer fågel i ett träd med så kallat ståndskall. Rasen används ibland även till mårdjakt.

Dessa hundar tycker om att arbeta och kan tycka att aktivering i form av lydnad, agility och s.k. klicker-träning är väldigt roligt. Inne är de oftast lugna, men i skogen är det full fart på grund av intresset för vilt. En norrbottenspets kan alltså användas till mycket, men eftersom rasen är liten och efterfrågan stor bland fågeljägare säljs valpar helst till fågeljagande hem.

Norrbottenspetsen är renlig och luktar inte mycket hund, den tvättar sin päls som en katt. Till karaktären är den självsäker och livlig men samtidigt uppmärksam och vänlig.

Norrbottenspetsen är en följsam och social hund som måste få vara en del av familjen. Den mår bra av mycket fysisk träning och mental stimulering i form av långa promenader och gärna jakt, träning eller lek.

När livet känns som bäst

Hunden drar ut på sök...

 

Stillheten bryts av ett ståndskall, det känns i hela kroppen när skallen klingar mellan mellan bergen, vad är det för fågel, orre eller tjäder? Det gäller att vara försiktig så fågeln inte stöts när man smyger fram, det är ruskigt spännande.

 

Länkar du inte kan leva utan

Länkarna nedan är de sidor vi finner mest nödvändiga för vårat intresse.