Cenneth och webbmastern är nyfikna, vi nöjer oss inte med att få höra att man ska skicka sitt bäverskinn till garvning och betala skjortan för det. Hur svårt kan det vara?
Beskrivning: Cenneths bäverhandskar
När man söker om garvning på nätet så kan man komma
till olika forum där "experter" försöker besvara frågorna
om hur man ska göra.
Tyvärr lyckas de inte, och jag tror att dessa ”experter” inte
provat själva utan nöjer sej med att svara med en länk till en
sida som inte säger ett dugg.
Därför kommer vi här att redogöra exakt hur vi gått
tillväga med våra bäverskinn efter flåningen.
Vi vill poängtera att detta absolut inte är det enda sättet och
heller kanske inte det bästa för vi har gjort lite som vi trott men
det har visat sej att det funkar och det är billigt samt ekologiskt riktigt
helt utan kemikalier.
Vi är helt enkelt nybörjare helt utan erfarenhet av dylika arbeten,
men man måste börja någonstans eller hur?
Nästa gång vi provar kommer vi att ändra lite på förfarandet,
men det ska jag redogöra om senare.
Beskrivning: Cenneths bäverhandskar
Efter vi fått av skinnet från bävern så sträckte
vi ut det med köttsidan uppåt på en träskiva, vi strödde
sedan på 1 kilo grovsalt så hela skinnet täcktes med salt.
Det är viktigt att det går ända ut till kanterna på skinnet.
Sedan pallade vi upp skivan i ena änden så fettet som lösts
upp av saltet lätt ska kunna rinna av.
Såhär fick skinnet ligga i 1 dygn i mitt garage med avslagen värme
i april månad, det andra dygnet så strödde vi på 1 kilo
salt till och väntade ytterligare ett dygn.
Sedan borstade vi av skinnet från salt och la det i frysen, där fick det ligga i väntan på att idéerna skulle komma vad vi skulle göra med det.
Skinnet fick ligga ända tills hösten innan vi bestämt oss vi hade ny 4 stycken skinn som skulle garvas.
Vi samlade in bark från sälg, sälj är de buskar/träd
som det växer videkissar på när vårsolen städat bort
snön.
Barken från sälgen skalades av från träden och klipptes
i ca. 2 cm små bitar med en sekatör och lades i en stor balja, där
fick barken torka i 3-4 veckor i mitt varmgarage.
Ibland vände jag lite på barken så det undre lagren kom upp
och torkade bättre. När det hela torkat hade vi ungefär 13 liter
torkat bark.
5 dagar innan garvningen skulle börja fyllde jag 2 stycken 10 liters hinkar
med bark till ¾ delar sedan fyllde jag på med kokade vatten tills
hinken var proppfull och rörde om.
Detta fick sedan stå och dra täckt med gladpack.
Beskrivning: Cenneths bäverhandskar
På fredag morron tog vi fram skinnen och lät dem tina upp, efter
jobbet blandade vi ihop hela rasket skinn, bark och vatten och rörde om.
Detta fick sedan ligga tills nästa dag då vi tog upp skinnen och
skrapade dom.
Skrapning gjorde på träbocken som båtmotorn häger på
när den inte används, vi spikade fast en träskiva på motorbocken
som skinnen skulle ligga mot, skinnen klämde
vi fast mellan bocken och en bit träribba med hjälp av två tvingar.
Skrapning var rätt jobbig, det tog lång tid och vi använde
oss av ett speciellt verktyg från Grönland som slipats vass.
Vi ändrade läge på skinnen tills de hade snurrat ett helt varv
på skivan
Efter skrapning så blötlades skinnen igen över natten i garvvattnet
och skrapades ännu en gång under söndagen, efter det så
torktumlades skinnen och hängdes på tork.
Det var här vi begick misstagen, skinnen torkade alldeles för snabbt
och vi hann inte mjukgöra dom vart hårda som kartongbitar.
Nu i vinter tog vi nya tag och blötlade ett av skinnen i vanligt kranvatten
igen, där fick det ligga tills det blev riktigt mjukt och sladdrig igen.
Innan vi började tvättades skinnet med vanlig duschtvål.
Sedan slungades skinnet och vreds som en disktrasa tills det inte kom mer vatten
ur det.
Vi la ett liggunderlag på köksbordet och en handduk på det,
sedan la vi dit skinnet med köttsidan uppåt och gnuggade och skrapades
skinnet med en träbit.
Mellan varven drog vi och sträckte skinnet, så där höll
vi på ända tills skinnet torkat.
Det var mycket tråkigt jobb men det vart ett mjukt fint skinn av en liten
bäver, ett stort bäverskinn tar en hel dag innan det torkar och måste
hela tiden sträckas,
dras och knådas för att inte bli hårt.
Beskrivning: Cenneths bäverhandskar
Nästa gång kommer vi att göra vi så här:
Skinnet skrapas direkt efter flåning och får sedan ligga med salt
över köttsidan 3-4 dygn.
Sedan borstas saltet bort och skinnet tvättas i schampo i 27-28 gradigt
vatten efter det vrids edet mesta vattnet ur och slungas så det torkar
till en aning.
Skinnet läggs sedan i en påse och fryses in fram till sommaren.
Gravblandningen kommer att bestå av 5 liter torkad sälgbark och 10
liter vatten och två nävar grovsalt som silats till det första
badet och i det ska skinnen få ligga 2 dygn innan skrapning.
Efter skrapningen så åker skinnen i badet igen och en starkare garvblandning
tillsätts, denna är gjord på 5 liter bark och 5 liter vatten
och en näve grovsalt, skinnen får ligga 1 dygn i detta.
Innan det sista dygnet tas skinnen upp och kollas så allt fett verkligen
är borta annars blir det lite till skrapning, sedan i baljan igen tillsammans
med all avsilad bark.
Sedan tvättas skinnen rena i schampo (27-28 grader)och torkas en aning,
mjukgörningen kan sedan börja, det ska vara soligt och varmt och vin
ska drickas till arbetet.
Just när skinnet bara är lite fuktigt ska köttsidan smörjas
in med matolja på en tvättsvamp eller något annat fett t.ex.
skinnfix och bearbetas in tills skinnet är helt torrt.
Beskrivning: Cenneths bäverhandskar